Materiale polimerice termorezistente cu durată de viaţă ridicată pentru garnituri de etanşare supuse la iradiere 

Contract

Contract nr. 235/2008
Program: INOVARE
Denumirea proiectului: "Materiale polimerice termorezistente cu durată de viaţă ridicată pentru garnituri de etanşare supuse la iradiere."
Durata contractului: 19 luni
Autoritatea Contractant: Agenţia Managerială pentru Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic POLITEHNICA din Bucureşti
Acronim: MAPOLETIR

 

Consortiu

CO S.C. ROSEAL S.A. Odorheiu Secuiesc
Director proiect ing. István Borbáth

P1 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti
Responsabil proiect Dr. Traian Zaharescu

 

Obiectivul principal: Realizarea garnituri de etansare cu calitati speciale, folosite in constructia etansarilor mecanice pentru gama larga de pompe ce lucreaza in conditii de temperatura si iradiere cu aplicare directa in industria nucleara.

Nivelul de competitivitate
Proiectul dă posibilitatea realizării în cele mai favorabile condiţii a materialelor de înaltă stabilitate, competitiv pe piaţa polimerilor cu aplicaţii nucleare, care nu este foarte largă.
Materialele caracterizate şi produse în cadrul acestui proiect prezintă calităţi corespunzătoare nivelului actual al cerinţelor de securitate nucleară.
Durabilitatea compoziţiilor testate (elastomer-antioxidant) permite extinderea spectrului de aplicabilitate la acele domenii în care regimul energetic de degradare este foarte restrictiv.

Gradul de noutate
S-au realizat compoziţii de elastomeri etilen-propilenici, compoziţii cu fenoli împiedicaţi steric în concentraţie (2 %) optimizată, testate la condiţiile limită de utilizare, caracteristice domeniului nuclear. 

Mapoletir 1  este un material polimeric utilizand la realizarea elastomeri etilen-propilenici tip  KELTAN 5580 şi care au fost stabilizate cu Ethanox 330. Concentraţia aditivilor de stabilizare a fost de 2 % in greutate.
Mapoletir 2  este un material polimeric utilizand la realizarea elastomeri etilen-propilenici tip KELTAN 5580 şi  care au fost stabilizate  cu Irganox 1010. Concentraţia aditivilor de stabilizare a fost de 2 % in greutate.
Mapoletir 3  este un material polimeric utilizand la realizarea elastomeri etilen-propilenici tip  KELTAN 8340 şi care au fost stabilizate cu Ethanox 330. Concentraţia aditivilor de stabilizare a fost de 2 % in greutate.

Durabilitatea materialelor au fost determinate pe baza măsurătorilor de intensitate de emisie de chemiluminescenţă. Comportătile materialelor au fost investigate la mai multe temperaturi pentr-un regim termic caracterizat prin temperaturi cuprinse în intervalul 170-220 0C la degradarea termică iniţiată de o expunere prealabilă la radiaţii  în scopul cunoaşterii efectului sinergic al energiilor termică şi ionizantă asupra durabilităţii elastomerilor. S-au analizat comparativ comportarea la degradare termică radioindusă pentru două materiale similare diferind prin concentraţia de dienă ca element constitutiv al scheletului macromolecular. S-au evaluat eficienţele de stabilizare pentru compoziţii echivalente fără stabilizatori pentru a corela efectul antioxidanţilor şi a structurilor moleculare ale materialelor polimerice de bază.

 

Duritate  in grade duritate Shore A

75±5

Rezistenta la tractiune da N/mm2

Min 120

Alungire la rupere %

Min 300

 

Material

Durata de viata supusa la iradiere

5 kGy (30°C) ani

Mapoletir 1

35

Mapoletir 2

44

Mapoletir 3

14

Mapoletir 4

22